Er zijn diverse akoestische materialen op de markt die een hoge geluidsabsorptie bieden. Denk hierbij aan glaswol, steenwol, vilt, polyesterwol, polyurethaan (PU) schuim en melamine schuim. Deze materialen kenmerken zich door een open cel-structuur. Hierdoor kan het geluid zich als het ware door het materiaal heen wurmen, waarbij de trillingsenergie van het geluid bij ieder contact met een celwand omgezet wordt in warmte-energie. Dit effect noemen we geluidsabsorptie. Afhankelijk van een aantal factoren wordt de mate/hoogte van de geluidsabsorptie bepaald. Dit zijn o.a. type materiaal, dichtheid van cel en weefsel structuur (de materiaal dichtheid), dikte, eventuele toplaag (huid) en de toepassing. Om in een oogopslag te kunnen herkennen hoe efficient een materiaal geluid absorbeert, wordt een getal gehanteerd dat Alpha-W heet. Dit getal geeft aan wat de "gemiddelde" absorptiegraad is van het materiaal. Een hoger getal betekent dat het meer geluid absorbeert (maximaal 1.0, oftewel 100%).

Een tweede belangrijke variabele is de dikte van het absorptiemateriaal. Dit heeft namelijk een effect op welke toonhoogtes (frequenties) goed geabsorbeerd worden. Lage tonen hebben namelijk een lange golflengte, waardoor deze pas goed geabsorbeerd worden als het materiaal dik genoeg is. PURE STILTE gebruikt melamine schuim met een dikte van 40mm wat een optimale dikte is voor absorptie van de toonhoogtes die in het menselijk spraakgebied liggen.
Tot slot dient er bepaald te worden hoeveel vierkante meter in de ruimte met geluidabsorberend materiaal bekleed moet worden om het gewenste effect te behalen. In het algemeen is meer oppervlakte nodig dan je vooraf zou denken/willen. Daarom is ons advies ook om een combinatie van verschillende maatregelen te treffen. Het oog wil namelijk ook wat, toch? Als vuistregel geldt dat in een lege ruimte ongeveer 1/3 deel van het vloeroppervlak aan vierkante meters aan geluidsabsorptie dient te worden toegepast. In een woonkamer van 30 m2 is dit dus al 10 m2. Een akoestisch schilderij van 1.5 m2 helpt dan, maar is alleen niet voldoende. Denk daarom ook aan andere (mooie) oplossingen in de vorm van vitrage, een vloerkleed, stoffen meubels, etc..
Wij adviseren u graag!